donderdag 9 juni 2011

Terug in de tijdHoe leefden, woonden en werkten de mensen 100 jaar geleden op het platteland? Dit mochten we ondervinden op schoolreis in het Openluchtmuseum van Bokrijk ... Alsof we er middenin stonden. Meer nog: alsof we er zelf deel van uitmaakten. Want in het Openluchtmuseum stap je letterlijk en figuurlijk in het verleden. Met meer dan 100 historische gebouwen, heropgebouwd in hun oorspronkelijke staat. Zelfs het meubilair, het landbouwgereedschap en de huisraad zijn authentiek. Maar, het Openluchtmuseum leeft. In Bokrijk komen elke dag drie dorpsdelen tot leven. Haspengouw, Kempen of Oost-  en West- Vlaanderen: drie dorpen, drie andere belevingen, één groot avontuur.
‘In Bokrijk gaat het leven zijn gangetje, op het ritme van de natuur. De ochtendzon priemt doorheen het weelderig groen bladerdak en tovert een kleurrijk lichtspel op het Kempens plein. De kerkklokken luiden en de windmolen komt traag op gang. De pastoor maakt zich klaar voor de donderpreek. En terwijl de boer en de boerin zich opwarmen aan het haardvuur patrouilleert de champetter met waakzame blik door het dorp. De heerlijke geur van versgebakken brood bij de lokale bakker deed ons op weg naar school even talmen. Benieuwd wie de strenge onderwijzer vandaag de ezelsoren zal opzetten? En wij ... mochten dit allemaal beleven.
Samen op stap naar het eerste deel van Bokrijk: Oost- en West-Vlaanderen. Ook juf Ellen, de boekenjuf was van de partij. Jammer genoeg ... ook de regen!
 


Juf Els geeft een woordje uitleg bij het groepswerk. Daarna zwermen we uit naar de kleinste en verste hoekjes van Bokrijk om van alles te beleven.
 Op bezoek bij een dame die kunstwerkjes maakt met vilt. 
Deze man toonde ons hoe de boerin vroeger mosterdzaadjes maalde en ondertussen een breiwerkje deed.
Het breiwerkje was hij vergeten of ... is dit een bewijs dat vrouwen twee dingen tesamen kunnen doen?  Neuze, neuze, neuze, ...


Opgepast ! Boogschutters aan het werk!Dat snoepwinkeltje konden ze moeilijk zomaar voorbij gaan.
Je gelooft het of niet ... maar de batterijen van jufs fotoapparaat waren weer eens plat.
Gelukkig hadden we nog enkele fotografen in onze groep namelijk Brent en Jasper. Alvast bedankt voor jullie mooie foto's.

We kunnen terugkijken op een geslaagde en leuke schoolreis!Geen opmerkingen:

Een reactie posten